4 Tem 2014

HUSUSİ BİR MESELE

Ooh mis gibi bereket. Yağmur yağıyor, pencereden içeri serin serin hava esiyor. Bir de toprak kokusu üstüne. Güzel oldu:) Malum Ramazan ayı içerisindeyiz ve bilinmeyen bazı durumlar var çevremden de şahit olduğum. Ben zaten biliyordum da araştırdım yine de, emin kaynaklardan da bilinsin duyulsun , evet bu gerçekten de böyleymiş denilsin diye. O yüzden bu konu hakkındaki gerçekleri paylaşayım istedim. Konumuz:

Sahurda ezan bitene kadar bir şey yenilip içilmeye devam edilir mi?


İmsak vakti girer girmez oruç başlamış olur ve akşam vakti girdiği zaman da iftar vakti girmiş olur.
Bu bakımdan sahurda ezanın sonuna kadar yiyip içmek doğru değildir. Eğer ezan tam vaktinde okunursa, (ki Ramazan ayında sahurda ezan imsakın girdiğini bildirmek için okunuyor) okunur okunmaz yeme ve içmeyi bitirmek gerekir.

Vakit girdiği anda ezan okunmuşsa ve kişi yeme ve içmeye devam ederse, kasti bir durum olmadığı zaman kaza etmesi gerekir. Eğer orucunun bozulacağını bildiği halde devam ederse kefaret de gerekir.


Ki zaten ezan bitene kadar aradan 4 dakika geçiyor yahu, baktım özellikle ben. Yani verilen imsak vakti, saati geçip gidiyor.
Bu konuya dikkat edip kendi kafandan süreyi uzatmamalı sana kalmamış o süreyi belirlemek belirli bir vakti saati var değil mi...Oruçlara yazık etmemeli sevabına gölge düşürmemeli...

10 yorum:

  1. ay hımmmm o dört dakkayı düşünen de mi varmış ki pes pes :) ama sen iftar yazımı okumadın kii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 dakkaya ben baktım ne kadar sürede okunuyor diye:) o cümleyi ben yazdım yani deep:) Anlamadım şimdi ne dediğini:) 4 dakkanın lafını mı ediyorsun ne olacak o kadarcıktan mı diyorsun?:) he öyleyse şayet imsak vaktinin ne önemi var madem olmasaymış şu saatte imsak giriyor diye bişi insanlar kendileri kimi ezanın ortasına kimi sonuna kadar yesin içsin imsak saatini kendi belirlesin. olur mu hiç öyle yahu... Hem çok zor bir şey mi ezan okununca durmak. Bozuluyor işte vakit giriyor ama yemeye devam ediyor insanlar olur mu...

      Sil
    2. yani o dakkaları fırsat bilenler hiç tutmasın zaten boşuna oruç diyorum :)

      Sil
    3. He tamam o zaman şimdi oldu deep:) Tutsunlar da okununca bıraksınlar dimi sanki çok zahmetli çok zor bir şey mi yaw:) Tehlikeye atmaya kazaya bırakmaya değer mi.

      Sil
  2. bu konu hep gündeme geliyor, iyi oldu paylaşman :)

    YanıtlaSil
  3. bu çok önemli, orucun enn önemli başlangıcı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın başlangıcı da sonu da belli. uymak gerek. Kendi kafandan süreyi uzatmamak gerek.

      Sil
  4. kesinlikle hakkıyla tutmalı orucu :)

    YanıtlaSil