17 Kas 2013

GÖZDEN SÜZÜLEN İNCİ




 


Gözyaşına ne diyebilirim ki!.. Dizi dizi şiir desem haksızlık olur; tane tane inci desem yetersiz kalır. Akın akın yabanlara giden de, uzak uzak sevdaları yakın eden de odur çünkü… Sevgilinin geleceği yolları sulayıp süpürmek içindir o; sultanlar ayağına düşürmek içindir.

Bütün boşluklarını o doldurur ömrümüzün… Söylenmedik sözler yerine o vardır yanımızda. Sevdaya dair yeminlerden sonra ve gülleri saran dikenlerden önce o vardır. Zamandan geriye düşmüş acılar için, manada biçimleri yitiren sancılar için; aynalarda eriyen sırlardan taşarak, ucu kıyamete çıkan asırları aşarak; gerçekten daha gerçek kelamlarda, ve Güzeller Güzeli’nden vuslat müjdeli selamlarda hep o vardır, hep o vardır…

Bir gözyaşı, gül mevsiminde güle karşı akarsa aşk olur adı; sevgiyi damıtır en derin yerinden. Suçlardan sonra tenha gecelerde akarsa tövbedir tadı; gönülleri arıtır en kara kirinden.
Bir gözyaşı, bir cevherdir, ateşten kaynayan. Özü sudur ama avuçta bir yalım, gönülde bir yangın olur.Bir ateştir aslında o, dumanı ah ile çıkan. Onun içindir ki yıkayarak yakar, yakarak yıkar. Arıtır ve eritir; temizler ve gizler… Fazilettir, diyettir… Bu yüzden denilir ki, gözyaşı yiğitler kârıdır ve civanmertler vakarıdır.

Şaire unuttuğu mısrayı bir gözyaşı hatırlatır, şehrazat acılarını gözyaşıyla anlatır. Sancılı damarlarda ölümcül çılgınlıkları gözyaşıdır okuyan ve toplasanız gözyaşlarını âşıkların, dalgalı bir deniz olur. Gözyaşı ki, kişinin kendisiyle kavgasının sonunda akarsa tomur tomur mercandır; ve eğer pişmanlıklarla tartılırsa mübarek bir heyecandır.
                                                                              İskender Pala

Gözümüzden süzülen o küçük damlaların hiç bu kadar derin manalar içerdiğini  düşünmüş müydünüz?



 

16 yorum:

  1. Gözyaşı herkes için farklı manalar taşır. Sanırım bunu anlatmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Bazen birinin neden şimdi anladığını anlamadığımız gibi; kendi gözyaşlarımızın bile ne zaman akacağını kestiremiyoruz çoğu zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın yolcu, herkesin yaşı farklı akar, bin bir türlü sebebi olabilir ve kimse bilmez bi başkasının yangınını... arada bir akmalı ki rahatlatsın sonradan gelen tebessüm için temizlşk yapsın, yine de kötü yaşanmışlıklar için değil de inşallah mutluluktan, güzel şeylerden ötürü duygulanmalardan akar o yaşlar...

      Sil
    2. anladığını yazmışım halbuki ağladığını olacaktı. :)

      Sil
  2. Düşünmedim.. Yazdım... Okudum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de düşünmemiştim ama hayran oldum gözyaşına sonra:) tabii kötü olaylara durumlara akmaz inşallah...

      Sil
  3. Gerçekten çok ilginç gözden akan damlaların duyguları tercüme etmesi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldin:) düşününce şöyle bir evet garip geliyor ama gerçek işte.. sahiden de öyle oluyor, duygularımız gözümüzden akıyor..

      Sil
  4. yazarlık böle bişi herhalde ha.
    ne anlamlı akıyomuş o yaşlar.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herhalde öyle..insan hayran kalıyor:)
      hiç boş birduvar gibiyken ruhun, akmazki dimi.. hep bir şeyler var ardınbda o yaşların,ama iyi ama kötü..

      Sil
  5. gözyaşı ruhu büyütmek için akar... geride bıraktıklarımızı yeşertmek için... umut için... bazense bir nehri doldurmak için kendimizi boğduğumuz... gözyaşı dediğin gibi hayal, çok şey anlatır... ağlayabilmek bir erdemdir, ama çoğu kişi bunu yapamaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum, ne güzel anlatmışsın sen de Serkan, teşekkürler.. Kimileri olabildiğince duygusuz olabiliyor çünkü, inanması güç ama ruhsuz duygusuz insan çok..
      ağlamanın cinsiyeti yoktur bir de..

      Sil
    2. haklısın hayal, gözyaşının cinsiyeti olmaz gözyaşının yüreği olur...

      Sil
  6. bazen göz yaşlarına dolar soluğun, sesin..

    YanıtlaSil