1 Kas 2013

MUTLULUĞA YOLCULUK

 


Mutluluk bir hak mıdır?
 
Bence mutluluk herkese gökten zembille inmiş bir hak değil insanın ulaşmak için gayret göstermesi gereken bir ödüldür.
Mutluluğun özünde çaba vardır. En basitinden çikolata yemek için bile çenenizi çalıştırmanız gerekir, çikolatayı parasını verip almanız gerekir veya yapmanız gerekir..
Belirli bir çabadan sonra ancak o kısa süreli haz yaşanır. Bu çabalar mutluluğu değerli kılar ve aynı şekilde ağzımızda çikolata tadı olmayan “mutsuz” zamanlarımız o çikolatanın verdiği hazzı mutluluk olarak bize sunar.

Harcanan emeği bir yük olarak görmemeli, bizleri mutluluğa hazırlayan basamaklar ve mutluluğu manalı kılan kavramlar olarak görmeliyiz. Tıpkı gecenin ve güneşin doğma sürecinin gündüzü bizlere ışık olarak sunması gibi. Tıpkı siyahın beyazı manalı hale getirmesi gibi.
 
Mutluluk pasif bir keyif süreci değil, uğruna çaba harcanılan ve kazanılan bir zaferdir.
Mutluluk amaca ulaşmakla olur. Yapılması gereken hayata hakim olan amacı doğru belirleyip, o yönde gitmektir. Hayatın kompleksliği düşünüldüğünde, makul bir insan için amaç da basit olamayacaktır.
İnsanın ve hayatın doğası gereği bu amaç mutlak manada ulaşılmaz olacaktır. Çünkü insan mutlu olduğunda onunla yetinmeyecek ve daha fazlasını arayacaktır her daim.
 
Önündeki çikolatayı yemek gibi küçük bir amaçtan bahsetmiyorum burada, ki zaten mutlu bir an veya gün hayatı mutlu yapmaz.
 
Hayatın tamamına yayılacak çok daha büyük bir konsepttir mutluluk. Bu noktada asıl amaç insanı mutlak manada mutlu yapacak o noktaya varmak değil de o duruma giden yolda yürümek olarak belirlenmesi ancak insanı huzura erdirebilir.
 
Mutlu olmaktan öte mutluluğu aramak ve ona ulaşmaya çabalamaktır önemli olan. Bu çabanın neticesinde mutluluk gelirse ne ala.
Bu kaderci bir yaklaşım değildir. Mutsuzluğu arayın ya da mutsuzlukta yaşayın ve onu kucaklayın demiyorum. Ancak mutsuzluğun ve mutluluğa giden yolda harcanan çabanın bir manası olduğunu bilin ve bundan istifade edin.
 
Mutluluğa erişmeye çalışmanın kendisi bir yolculuktur. Yolculuğun farkında olmalı ve tadını çıkarmaya bakmalı insan. Mutluluğu ulaşılamayan bir hedef olarak görürsek bu karamsarlıkla mutluluğa veya huzura yaklaşmak da mümkün olmayacaktır.

7 yorum:

  1. Yolcuğumuz bu. Ebedi mutluluğa kavuşmak için yola çıktık. İlk satırlarınızda belirttiğiniz gibi, bunun için bir şeyler yapmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  2. yolcu;
    evet , mutlak mutluluğu arıyoruz ve umarım ulaşabiliriz..

    YanıtlaSil
  3. Mutluluk yolun sonunda varılan yer değil de o hedefe uğraşmak için alınan yollarda gizlidir bence de :)

    YanıtlaSil
  4. çok iyi yazı ya.
    haklısın.
    bi de, çok sevdiğim bi konuda yazmışsın.
    :)

    YanıtlaSil
  5. Burcu Bayram;
    değil mi, o yollardan keyif almalı, sonucunda dediğim gibi mutluluk gelirse ne ala ;) teşekkürler:)

    Deep;
    teşekkür ederim deep. oh ne güzel, sevindim:)

    YanıtlaSil
  6. izlicem. komikmiş. hihi.
    :)

    YanıtlaSil
  7. deep;
    izle izle:) hem komik hem boş replikler yok.. hep dolu;)

    YanıtlaSil